Køkkenøen er boligens lejrbål

Uddrag fra artiklen “Køkkenøen er boligens lejrbål” i Jyllands-posten, den 15. september 2019

Køkkenet er samlingspunktet i hjemmet

Køkkenet har de senere år gennemgået en forvandling. Vægge er blevet slået ned, og køkkenalrummet har indtaget de danske hjem. Og hvor det før var et arbejdsrum, hvor det centrale være at hakke, stege og brase, er det i dag blevet til et opholdsrum.

»Køkkenet er samlingspunktet i hjemmet. Det er stadig et rum, hvor vi laver mad, men det er især et sted, vi lever,« siger fremtidsforsker og trendekspert Mette Sillesen.

»Det er her, vi spenderer tid med hinanden. Vi laver mad, børnene laver lektier, vi læser avis, drikker et glas vin. Det er her, vi er sammen om det gode liv og udlever vores familieliv. Derfor er det også enormt vigtigt, at køkkenet i dag giver os en følelse af at stå lidt af ræset, af hverdagen, karrieren, fritidsinteresserne og alt det andet uden for hjemmet.«

Nærvær og samvær er blevet nøgleord for køkkenet anno 2019, som en modtrend til vores travle, digitale liv, hvor vi kigger mere på skærme, end på hinanden. Samme digitale hverdag der gør, at det ikke længere er stuen, der er hjemmets kerne.

»Køkkenets rolle er i boligen er at samle os. Det er ikke stuen, for her kører fjernsynet måske. Eller vi ligger og slapper af på sofaen, ofte med hver vores smartphone eller tablet,« siger Mette Sillesen.

Boligens lejrbål

Når det kommer til samværet i køkkenet, er især et køkken-møbel blevet centralt: køkkenøen.»Køkkenøen er boligens lejrbål. Det er samlingsstedet – bålet, vi sad rundt om og fortalte gode historier, og hvor vi havde de gode samtaler, det er køkkenøen i dag. Den samler os,« fortæller Mette Sillesen.

Derfor ser vi også flere køkkenfirmaer arbejde med køkkenøens design og funktioner. Et af dem er JKE Design, hvis nyeste køkken, Nature, tager udgangspunkt i køkkenets samlende rolle.

Bæredygtighed som digital detox

Det gælder ikke kun spiseøen, der kombinerer køkkenøen med et klassisk spisebord. Hele Nature-køkkenet er designet i et møbellook. Og som navnet afslører, har de to designere bag, norske Halvor Bakke og danske Heidi Reinholdt, fundet inspiration i naturen – både i forhold til selve designet – de lodrette lameller på lågerne er f.eks. inspireret af træer, som jo vokser opad – men også materialerne, egetræ og linoleum, trækker tråde til naturen. Og det er en meget central tendens i køkkenet anno 2019, lyder det fra fremtidsforsker Mette Sillesen.

»Køkkenet har længe haft en central rolle i vores liv og hjemmet, og den rolle bliver ikke mindre. Det er her, vi lader op, står af ræset og er sammen med hinanden. Indretningsmæssigt vil vi se alt det, der bygger om omkring det. Vi vil gerne have en følelse af jordforbindelse, anti- stress og enkelhed, som vi måske savner i det digitale og i vores arbejdsliv. Så vi fjerner alt det, der støjer for meget, f.eks. pynt, og går mod noget mere minimalistisk. Vi vil gerne have det autentiske, nærværende, dybe, langsommelige, menneskelige, og derfor kommer vi til at se mere af det, der støtter op om den følelse,« siger Mette Sillesen.

Og her kommer bæredygtighed ind. For udover at vi gerne vil gøre noget godt for vores klode, giver bæredygtigheden os netop det digitale detox, vi søger hen imod.

»Den helt store trend er, at bæredygtighed også er kommet ind køkkenet. Vi vil have naturlige materialer i høj kvalitet, som kan holde længe. Vi er gået væk fra det hvide, perfekte look med glatte, hvide overflader og vil gerne have lidt mere mørke farver ind i køkkenet, fordi det vir- ker mere naturligt,« siger Mette Sillesen og fortsætter:

»Det bæredygtige element giver os en følelse af at komme tilbage til naturen, til det basale. Derfor ser vi de mørke farver, de rå look, sten, læder osv. – det bringer os tilbage til stenalderhulen med bålet i midten.«

Læs artiklen i Jyllands-posten >>>

Comments

comments