Din frie vilje er programmeret af Pac-man

Foto: Stuart Hendry/Netflix

KLUMME I DANSK KIRKETIDENDE, JANUAR 2019

Du tror, du træffer dine beslutninger, men det er ånden, der er er forbundet til vores verden, der vælger for os, og vi er bare med som passagerer.

Staten overvåger folk.

De betaler staten for at spille din familie.”

Sådan lyder ordene fra stærkt påvirket Colin Ritmon til hovedpersonen Stefan Butler i netop udkommet Bandersnatch, en interaktiv science fiction film under Netflix-serien Black Mirror.

At filmen er interaktiv vil sige, at du som seer får tilbudt valgmuligheder for, hvordan filmen skal udvikle sig. I Bandersnatch betyder det, at du bestemmer den unge Stefan Butlers skæbne ved at vælge om han for eksempel skal spise Guldkorn eller Frosties til morgenmad eller, mere fatalt, slå sin far ihjel eller gå væk fra ham.

Dette interaktive greb fungerer eminent til at illustrere filmens underliggende budskab, eller måske nærmere spørgsmål, om fri vilje er en (programmeret) konstruktion, og om vi i “virkeligheden” lever i en (teknologisk) simuleret virkelighed.

Idéen om at den fysiske verden blot er en konstruktion er ikke just ny men optræder i flere religioner og mytologier. Det forholdsvis nye er imidlertid det teknologiske aspekt – at vi lever i en computersimuleret virkelighed. Dette scenarie blev almenkendt med filmen The Matrix i 1999 og anses i dag som et reelt bud på den store forkromede sandhed, ikke mindst på grund af iværksætteren Elon Musks udtalelse om, at der kun er 1 ud af en milliard chance for, at vi ikke lever i en computersimulation.

Det er ligeså ikke usandsynligt, at Elon Musk tilegnede sig sit klarsyn i samme tilstand som Colin Ritmon tilegnede sig sit om, at “det er ånden, der vælger for os”. Personligt synes jeg, at Ritmons tese er væsentlig mere interessant end Musks. Teknologi uden ånd er uinteressant. Teknologi og ånd er derimod superinteressant.

At teknologi i stigende grad synliggør/spejler/forstærker (?), hvad det vil sige at være menneske, er superinteressant. At vores adfærd kan trackes, forudsiges og påvirkes er interessant. Men det er også f*ndens skræmmende. Godt jeg ikke selv står til regnskab for mine valg!

Comments

comments