Skab dit job – og dig selv!

Skab dit job – og dig selv!

Skab dit job – og dig selv!

Forandringer er blevet hverdag i vores arbejdsliv, og for nogle af os skaber det usikkerhed og stress. Men hvordan takler vi fremtiden, så vi både er glade og engagererede?

Hjæælp! Robotterne kommer, jobfunktioner udfases, og prikkerunder giver os koldsved foran computerskærmen. Det danske arbejdsmarked er lige nu i voldsom forandring, og kloge hoveder har beregnet, at omkring halvdelen af de jobfunktioner, vi kender i dag, vil forsvinde inden for de kommende 15 år. Det er lige til at blive forpustet over – og det er der også rigtig mange, der gør!

Frygten for fremtiden er flyttet ind på mange af de danske arbejdspladser – og mundvigene hænger nedad hos flere og flere danskere. Så hvordan kommer man derhen, hvor man kan gå syngende på arbejde?

Følg med, og FORNY dig, lyder det første soleklare budskab fra fremtidsforsker Mette Sillesen.

– Det dur ikke at smide sin smartphone i havet og sige: Jeg gider ikke fremtiden! Bare tænk på, hvordan det gik med typograferne. De stod dér med korslagte arme og så til, mens deres job blev overhalet indenom af teknologien. Forandringsbølgen skyllede ind over dem, og typograferne blev stående på stranden – i stedet for at surfe med på bølgen og bevæge sig et nyt og spændende sted hen.

På fremtidens arbejdsmarked er der altså ingen vej uden om at holde sig til ilden. Forandring er et grundvilkår, som vi bliver NØDT til at acceptere, uanset om vi tager på arbejde i sundhedssandaler og kitel eller i pencilskirt og stiletter.

– Der er ingen tvivl om, at de mennesker, der holder fast i ”plejer”-mentaliteten og nostalgien, hurtigt vil blive kørt ud på et sidespor. Det handler om at kunne knække koden i det nye landskab, og derfor vil vi også se en ny type vinderhold. IQ er ikke det vigtigste – vinderne bliver dem, der kan lide forandring, og som hele tiden genopfinder sig selv. Og så bliver sociale og emotionelle kompetencer helt centrale, netop fordi det er noget, der ikke kan automatiseres, slår Mette Sillesen fast.

Læs hele artiklen “Jobbet skaber ikke dig. Du skaber jobbet” (Femina, maj 2017) her >> 

Comments

comments