high tech & high touch

High Tech & High Touch

high tech & high touch

High tech & high touch betyder, at jo mere “tech” (teknologisk og digital) verden bliver, jo mere får vi brug for “touch” (fysisk berøring, sanselighed, naturen og nærvær).


High tech & high touch
blev første gang beskrevet allerede i 1982 i
Megatrends af fremtidsforskeren John Naisbitt. Mere præcist går forudsigelsen på, at jo mindre vi er sammen fysisk (fordi vi kan arbejde derhjemme, være på Facebook med vennerne, skype med bankrådgiveren, konsultere vores læge, bestille varer eller modtage undervisning over nettet), jo større bliver behovet for at være sammen. Vi er sociale væsner, og vi fungerer dårligt uden andre – med alt hvad der tilhører af snavs og sved, frustration og irritation, empati og kærlighed.

En trend er ofte et nyt fænomen, en ny udvikling, en ny adfærd eller en ny værdi, men ikke altid. Langvarige fænomener, som ikke er nye, er også trends. High tech & high touch er en sådan trend. Den er ikke ny, men den medfører nye adfærdsformer og værdier, og dens relevans og betydning for fremtiden er voksende.

Det, der er væsentligt at bemærke sig, er, at trendens fokus er på et voksende behov. At jo mere teknologisk fremtiden bliver, jo større bliver behovet for fysisk berøring. Trenden går altså ikke på, at verden bliver både mere “tech” og mere “touch”. Nej, den omhandler det egentlige ret så banale forhold: At når noget essentielt menneskeligt nedprioriteres, så stiger behovet for selvsamme tilsvarende.

Man kan også dele trenden op i to trends: High tech og high touch.

High tech er den forudsigelse, at verden (samfund, arbejde, livsstil, relationer, m.m.) bliver mere teknologisk funderet. Teknologisk accerelation, udpræget “skærmlivsstil” og konstante nye teknologier placerer high tech som en hård trend.

High touch er den forudsigelse, at verden (også) bliver mere fysisk og sanselig. Tilstedeværelsen af high touch er uden tvivl mindre end high tech og viser sig primært som mindre livsstilstrends, så som yoga, mindfulness og digital detox. High touch må derfor identificeres som en blød trend. Samtidig er det en modtrend, da den kommer som en konsekvens af high tech og udspringer af en længsel efter noget tabt og essentielt menneskeligt.

Når det er sagt, tror jeg på high touch. Jeg tror på, at touch kommer til at få en markant større rolle i fremtiden. Jeg tror på, at vi kommer tættere på en balance i mellem tech og touch. Og heldigvis er det jo ikke sådan, at fremtiden er noget, du nødvendigvis behøver at vente på. Du kan tænde for den allerede i dag. I denne podcast taler jeg med min ven Bryan Traum om, hvordan vi sætter fut i high touch og altså kickstarter fremtiden allerede i dag 🙂

Comments

comments