Spiritualitet som megatrend

Fremtiden er spirituel

Spiritualitet som megatrend

Min megatrend er spiritualitet. Jeg mener, forudser og tro på, at fremtiden er spirituel.

Med megatrend skal forstås, at det er en trend, som jeg har valgt at tro på, forsvare og gøre mit for at skabe, uanset hvad der måtte komme af overraskelser i fremtiden. En megatrend er altså ikke nødvendigvis en hård trend, det vil sige en trend, vi kan være 99 procent sikre på vil vokse og præge os i en sådan grad, at der er tale om et vilkår for fremtiden. Spiritualitet er et begreb, som de fleste forbinder med åndelighed og “mere mellem himmel og jord”, men som henleder til et væld af individuelle associationer. Spiritualitet kan altså være utroligt meget og meget forskelligt.

Med paralleller til SBNR (Spiritual but not religious) er min definition af spiritualitet kort og godt tro – at du tror. Hvad du tror på, må du selv om. Du kan tro på Gud, og du kan tro på dig selv, og de to ting behøver på ingen måde at udelukke hinanden. Hvad Gud er, er også op til dig selv. Måske er Gud kærlighed, energi eller en gammel mand med skæg. Spiritualitet er ikke religion, men det betyder ikke, at du ikke kan være religiøs og spirituel. Spiritualitet er bestemt heller ikke ateisme, og derfor kan du ikke ikke tro og være spirituel.

Spiritualitet, som jeg definerer det, har mange fællestræk med udbredte filosofier og trosretninger, blandt andet new age, agnosticismepanteisme og buddhisme. Man kan bruge et helt liv på at udforske spiritualitet, og det har jeg tænkt mig – i hvert fald er det det, jeg gør på denne blog. Men for nu, og for at simplificere begrebet, har jeg opstillet syv “trosudsagn” for spiritualitet.


Spiritualitet er (du er spirituel hvis du kan sige ja til):

  1. Troen på at der er noget større (du tror)
  2. Troen på forbundethed (alt er et)
  3. Troen på at der er en mening med alt (alt sker af en årsag)
  4. Troen på mig selv (du er og kan mere end som så)
  5. Troen på at du har en sjæl (det åndelige i dig)
  6. Troen på “ingen-død” (død er bare en overgang til noget andet)
  7. Troen på det uvisse (at det ikke kan bevises, udelukker ikke tro)

Denne liste skal ikke ses som endelig, og du behøver ikke kunne sætte flueben i dem alle syv for at være spirituel. Jeg udfolder hver af de de syv trosudsagn i kommende indlæg.

Comments

comments